donderdag, maart 05, 2009

MARKT

Hallo

Ja, als ik thuis ben en het is zaterdag, ga ik bijna altijd wel even naar de markt. Vind het zo'n gezellige bedrijvigheid daar. Dus ben ik vorige week zaterdag hier maar gegaan, voelt dan een beetje als thuis. Er is een hele grote markt, maar daar heb ik me nog niet aangewaagd, een heel eind lopen. Net buiten de haven zijn gewoon wat kraampjes in de straat en er is ook een marktje. Dus met nog een paar meiden op stap gegaan en wat rondgesnuffeld; kijken kijken kijken bij de kraampjes en af en toe wat kopen. Heb wat mooie zelfgemaakt afrikaanse kaarten gekocht, teenslippers, heerlijke mango's en komkommer (in ruil voor het maken van een foto). Allemaal op het gemak, want het is warm. De mensen zijn over het algemeen aardig en als je iets niet wilt, wordt dat gerespekteerd (en door mij gewaardeerd). We zijn ook nog een supermarkt binnen gelopen. Daar is best veel te koop en ze lijken gerund te worden door libanezen (ben ik vaker tegengekomen hier in West Afrika). Mn. de luxe artikelen, zoals koek, chocola, chips, yoghurt etc. is best duur, soms nog duurder dan in Nederland, dus voor de mensen hier helemaal duur. Op de terugweg zijn we over een groenten-fruitmarkt gelopen. Het valt me op dat de groenten (wortels, komkommers, tomaten, sla, kool, uien) er goed uit zien evenals het fruit (ananas, mango, papaya, sinaasappels met veel pitten, appels, peren). Veel wordt ook wel geïmporteerd uit Frankrijk. Er is veel meer keus dan in Liberia. Heerlijk alles vers en je zult er zo in bijten. Er is ook nog een vleesmarkt met vers vlees, maar dat is geen verleiding voor me om wat te kopen. Gewoon in de open lucht wordt het vlees gebruiksklaar gemaakt, ook de ingewanden zijn bruikbaar evenals de poten. Het is omringd door allerlei soorten vliegende beestjes. Maar als je het goed braadt, dan is kan het geen kwaad (ben er nog nooit ziek van geweest). En de lucht die er hangt......helaas, hier kan ik jullie niet in delen, maar wel een beeld zal ik geven.


's Middags heb ik een heuse appeltaart gebakken omdat er een nederlander jarig was en we dat wilden vieren. Het is hier de gewoonte dat niet alleen de jarige voor wat lekkers zorgt, maar ook de gasten nemen wat mee. Aangezien de jarige in de nachtdienst zat en om 19 uur moet beginnen (ja, in het weekend hebben de verpleegkundigen 12 uurs dienst!) hebben we de appeltaart maar als desert gebruikt. In de shipshop is bloem, suiker, boter en eieren te koop. De appels hadden we verzameld van de lunch. Op het schip is een grote keuken voor de bemanning waar ze zelf we gebruik van mogen maken voor eigen kooksels en baksels. Zaterdag is een drukke bak-kookdag heb ik al gemerkt. Veel afrikanen op het schip koken dan zelf (vis en foefoe hete saus). Amerikanen en engelsen bakken. Ik moet zeggen, de taart was verrukkelijk!!!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten